Waves Üzerindeki Emtia'lar

Tradingene “Algoritmiya Dayalı Trading”

Günümüzde yatırım yapmak gelişen teknoloji ile birlikte çok farklı boyutlara taşındı. Brokerlar, deneyimli yatırımcılar  yatırımlarını algoritmik stratejilerle belirliyor. Belirledikleri stratejiler doğrultusunda alım-satım yapmadan önce “sinyal” bekliyor ve hamlelerini buna göre şekillendiriyor. Tradingene blockchain tabanlı kripto para birimlerinde bu profesyonelliği son kullancıya basit ve kullanışlı bir arayüzle sunmaya geliyor.

 

Tradingene blockhain tabanlı yeni ve iddialı bir proje olarak, algoritmik temellere göre hareket edecek botların kripto para ticaretinde kullanılmasını sağlayacak platform yaratmaktadır. Her geçen gün blockchain teknolojisine artan ilgi ile birlikte projeler, start-up’lar İPO (initial public offering) yöntemi yerine daha şeffaf, hızlı, güvenilir yöntem olan blok-zincir tabanlı ICO (intial coin offering) yöntemine yönelme eğilimindeler. Bu durum bitcoin ile  başlayan ve günden güne büyüyen yepyeni bir ekonomi ve market alanı yaratmaktadır. Tradingene’e göre: “Dünya’da 1200 den fazla kripto para bulunmaktadır. 2017’de bu coinler 200 milyar dolarlık market değerine ulaştı. Bitcoin ise 100 milyar dolarlık market değerini geçerek Goldman Sachs (92.9 milyar) ve Morgan Stanley(89.1 milyar) gibi finansal devleri geride bıraktı.” Bu bilgiler ışığında marketin ne denli büyük olduğu ve sunduğu potansiyel fırsatların büyüklüğü rahatlıkla görülmektedir.

Fırsatların her geçen gün arttığı bu yeni alanda bu kadar değişkeni göz önünde bulundurmak ve fırsatlardan yararlanmak zaman ve bilgi açısından çok zorlaşmaktadır. Tradingene,  hali hazırda geleneksel borsalarda yaygın, brokerlar ve uzman yatırımcılar tarafından kullanılan algoritmaya dayalı yatırım araçlarını son kullanıcıya basit ve kullanışlı bir arayüzle sunacak bir platform geliştirmektedir.

Platform, algoritma geliştiricilerini ve bu algoritmaları kullanmak isteyen yatırımcıları bir platformda birleştirerek onlara, şeffaf, hızlı, kolay ve geleneksel yöntemlerden çok daha ucuz bir şekilde yepyeni bir ekosistem yaratma amacındadır.

Platformun Faydaları

Algoritma Geliştiricileri için;

  • Python ve Lua programlama dilleri ile algoritma geliştirmek isteyen geliştiriciler için api erişimi, kütüphaneler ve çeşitli kullanışlı araçlar ile zengin bir ortam yaratılacak
  • Geliştirilen algortimalar geçmiş ve gerçek zamanlı verilerle birlikte test edilebicek
  • Modellerin sonuçları basit ve kullanışlı bir şekilde görüntülenebilecek
  • Araştırmacılar için online eğitim kursu fırsatı
  • Yapay zekanın önemli bir dalı olan ve kendi kendine öğrenen algoritmaların geliştirilmesine imkan sağlayacak “Machine Learning” çalışma alanı

Algoritma Botlarına Yatırım Yapacaklar için;

  • Basit bir arayüzle algoritmalara yatırım yapma olanağı
  • Test edilmiş ve topluluk tarafından başarılı bulunmuş algoritmaları seçebilme
  • Şeffaflık sayesinde botun sonuçlarını görebilme
  • Yatırım deneyimi kazanma

 

Yukarıdaki bilgilere ek olarak Tradingene ekibinin gördüğü sorunlar ve projelerinin bu sorunlara karşı üreteceği çözümler şu şekilde:

Problem 1: Sofistike geliştirilmiş algortimalar brokerlar tarafından özel ve dar bir kitleye hitap etmektedir.

Problem 2: Algoritmik botlara yatırım fırsatı sunan platformlar sinyal verme açısından zayıflık göstermekte ve yetersiz analitik altyapı yüzünden yatırımcıları bu alana küstürmektedir.

Problem 3:  Bu alanda faaliyet gösteren platformlar bu hizmeti satın almak isteyenlerden uçuk rakamlar talep etmekte

Problem 4: Şeffaflığın olmaması, bot geliştiricilerinin gerçekçi olmayan beklentileri rahatlıkla pazarlayabilmesine sebep olmaktadır.

Problem 5: Bu platformlar aylık üyelik ücreti almalarına rağmen işlem başına ücret kesintisi (fee) yapmakta bununla yatırımcının kar oranını ciddi oranda düşürmektedir.

Problem 6:  Piyasalar birçok değişkenle hareket etmekte ve bu alanda işlem yapacak algoritmaların hangisinin daha başarılı olacağını tahminlemek çok zor. Bu algoritmalardan birini seçmek Rus ruletinden farksız değil.

 

Tradingene platformunun sunacağı çözümler:

Çözüm 1-2-3: Herkes ücretsiz bir şekilde Tradingene platformuna erişim sağlayabilecek, geliştiriciler botlarını iyileştirmek istediklerinde bunun için zengin araçlar ile çalışma olanağına sahip olacak. Bunun yanı sıra platform web tabanlı olacak bu yüzden sinyal alamama veya software hataları söz konusu olmayacaktır.

Çözüm 4: Tradingene  Akıllı kontratlarla şeffaflık ve güvenli ödeme yöntemi sunacaktır.

Çözüm 5: Tradingene uzun vadeli işbirliği yaratmak istemektedir. Algoritma yaratıcıları başarılı botları için iyi bir kazanç elde edecektir. İşlem ücretleri (fee) markette belirlenecek ve fazla talep gören algortimalar değerlenecektir. Bu algoritma geliştiricileri için iyi bir teşvik gücü sunmaktadır.

Çözüm 6: Birden fazla algoritma seçeneğinin olması ve yatırımcının  zaman periyodu, işlem miktarı  gibi stratejileri belirleme imkanına sahip olması her türlü risk ve parametrenin yatırımcı tarafından kontrol edilmesini sağlayacaktır.

Tradingene projesi 20/03/2018 tarihinde yatırımcısına kapılarını açacak projeye yatırım yapmak isteyenler web sitelerini ziyaret edebilir.Aşağıda projeye dair birtakım detaylı bilgiler verilmiştir. 

Projenin izleyeceği yol haritası:

 

Ali Kara
Blockchain tabanlı start-up yatırımcısı. Blog yazarı ve araştırmacı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir