Genel

KRİPTO BORSA -YATIRIM-KISA VADE- UZUN VADE NASIL YAPILMALI ?

 

Kripto para dünyasında yatırım nasıl yapılmalı. ? Balina tuzaklarından yada scam projelerden nasıl uzak durulmalı.? Herkesin sorduğu sorular bunlar

Öncelikle alacağınız coini seçerken günlük trader mı olacaksınız uzun vadecimi ona karar vermeniz gerekmektedir. Eğer günlük trade yapacasanız siz yatırımcı değilsiniz amacınız sadece para kazanmak. Bu noktada çok dikkatli olmanız gerekir. Çünkü hırsınıza yenik düşebilir ve bir gün kazandığınızı ertesi gün kaybedebilirsiniz. Büyük olasılıkla da o şekilde olacaktır. 2 kat kazandığınız bir coinden çıktıktan sonra başka bir coinde terste kalacaksınız ve bir gün önce kazandığınızın gittiğini göreceksiniz.

Piyasa dalgalanmasının yüksek olduğu kripto dünyasında günlük trade aşırı risklidir, özellikle yeni başlayanlar için.

Günlük traderların hacim arttırmak dışında kripto dünyasına bir katkıları yoktur ve coğu zaman pump dumplar ile zarar da verirler. Bu pump dumplar ile scam projelere dolaylı olarak destek vermiş olurlar. Ve yeni insanların krıpto paraya kuşku ile yaklaşmalarına sebeb olurlar.

Eğer kısa vade yani günlük trader olmak istiyorsanız öncelikle piyasayı çok iyi bilmeniz gerekir yoksa kesinlikle zarar edersiniz. Ve bu piyasanın dengelerini 1-2 ayda ögrenemezsiniz. Kazanabilirsiniz ama sonunda kesinlikle zararınız daha çok olur . Bu sebeble kısa vade trade de çok dikkatli olmalı hatta başında olamayacağınız coine bulaşmamalısınız. Kısa vadeli coine gece 12 de girersiniz  sabah 9 da satarım artar bu dersiniz sabah bir kalkarsınız ki coin yerlerde sürünüyor.

Stop loss gibi özellikler kripto para dünyasında dalgalanmaların yüksek olması sebebi ile genelde sizin elinizdeki coini almak için kullanılır. Coin fiyatı ani olarak düşürülüp stop loss emirleri harekete geçirilir ve toplanır ardından coin fiyatı tekrar arttırılır. Siz daha iptal edemeden zarar edersiniz. Bu sebeble stop loss koyacaksanız mutlaka kaara geçtikten sonra kullanın o özelliği.

Kripto dünyasında market cap artması için bilinirlik ve kullanıcı sayısı artmalıdır.Krıpto paraların yaygınlaşması, gerçek dünyada kullanımını sağlamak için gerçek ve ciddi projelere yatırım yapılmalı ve desteklenmelidir. Bu noktada günlük trader değil yatırımcı olursunuz.

Yatırımcı uzun vadecidir. Kripto para dünyasına yeni giren herkesin yatırımcı olarak girmesini tavsiye ederim. Aksi halde trader olarak girmeye kalkarsanız büyük ihtimalle zararlı çıkarsınız uzun vade de. Hele ki daha önce forex vb borsalarda al sat tecrübeniz yoksa.

Kripto para dünyasında Yatırımcı olmak  bir şirkete ortak olmak demektir.

Projeler halka arz yaparlar. initial coin offering. yanı sızın bıldıgınız ICO lar normal borsalardaki halka arzlar gibidir. Tek fark çoğu zaman ortada somut olarak yapılmış bir geliştirme yoktur. Projeyi öne süren ekip projeyi gerçekleştirmek için halktan yardım ister ve ICO yapar. Sizde ICO ya katılarak projenin mali destekçisi olursunuz ve proje gerçekleşme süreci başlar. Proje başarılı olursa doğal olarak fiyatı artacak ve siz kazanacaksınız.

Peki yatırım yapacak projeye nasıl karar vereceğiz. ?

Öncelikle kendinize şunu sormalısınız.

1-Ben bu projeyi kullanırmıyım .?

Eğer cevap EVET ise proje yatırım yapılabilir bir projedir.
Eğer cevap HAYIR ise kendinizin bile kullanmadığı, kullanmayacağı bir projeye insanlar neden destek versin neden alsın ve fiyatı neden artsın. Bu durumda proje büyük ihtimal scamdır ve sadece günlük tradeye uygundur. Ancak başta da anlattığım gibi risk büyüktür.

Cevabınız EVET ise ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

2- Proje uygulanabilir mi. ?

Sizin projeyi kullanabılecek olmanız projenın uygulanabılır oldugunu gostermez. Bu nokta önemlidir ve biraz karışıktır. Her proje kullanılabılır ve uygulanabılır ama her işin yeri ve zamanı vardır. Kripto dünyası şu an bazı projeler için çok erken. Yani Primal base gibi Ofis alanları kiralayacağız ,kazanç sağlayacağız, yatırımcılarımıza kaar payı dagıtacağız dıyen projeler için henüz erken. yada süper bilgisayar ağı yapacağız demek ve ıco ya çıkmak şu an için biraz hayalcilik. Sebeblerine gelirsek bitcoin vererek bile insanları ofis ev kiralamaya ikna etmek zor iken yeni çıkmış bir coine ikna etmek ne kadar mantıklıdır veya ne kadar kolay ve uygulanabilirdir. Bir süper bilgisayar yada o tarz bir işin sırf ar-ge çalışması milyar dolarları bulur. Toplam kripto para market cap daha düne kadar 10 mılyar dolarken sadece arge calısması 1 mılyar dolar bulacak proje pek ınandırıcı degıldır.

şu anki krıpto dunyasında proje seçerken proje basit,anlaşılır ve bu işi hiç bilmeyen insanların dahi kullanabileceği bir proje olmalıdır. ki kullanıcı sayısı artsın. yoksa boşa kürek çekmekten başka bir işe yaramaz o ıco.

3- Projeyi kim yapıyor.

Proje ekibi kim?. Projeyi siz ne kadar kullacak olsanız da proje ne kadar herkes tarafından kullanılabilir olsa da projeyi kimin yaptığı önemlidir. Ekip yeterlimidir. Gelişime açıkmıdır. Ekibin önceki işleri nedir. Bunların bilinmesi gerekir. Doğru ekibin elinde hayal gerçek olabilirken yanlış ekiple gerçek hayal olabilir.

4- Proje yatırımcı kitlesi nedir.

Projeyi siz ne kadar kullanacak olsanızda proje ne kadar herkes tarafından kullanılabılır olsa da yada proje ekibi ne kadar iyi olsa da yatırımcı kitlesı yoksa o projenin hayata gecmesi zordur. Sadece sizin kullandığınız bir projenin fiyatı artmaz. Buna communıty yani kitle diyoruz. Projenin kitlesi yani yatırımcıları bu noktada çok önemli bir rol oynuyor. Ve bizi ilk maddeye geri götürüyor. Kullanıcı sayısı ne kadar bilgili ve ilgili olursa kitlenin büyümesi , doğal olarakta projenin amacına ulaşarak başarılı olması o kadar kolaylaşacaktır.

İlk etapta projeye yatırım yaparken dıkkat etmenız gerekenler yukarıdakılerdır. Daha sonra yapmanız gerekenler.

1- Ne kadar İLK yatırım yapacağınıza karar vermek.

ilk yatırım dedim çünkü ara ara fiyat ne olursa olsun yatırımınızı desteklemek için alım yapmanız gerekmektedir. fiyat düşerse maliyetinizi düşürmek için alırsınız. Fiyat artarsa ilk yatırımınız olan ana paranıza destek olmak ve proje fiyatlanmasını sağlamak için alım yaparsınız.

2- Kendinize vade belirleyin.

1 yıl 2 yıl 3 yıl gibi bir hedef belirleyin. yada 10 dolar 20 dolar 30 dolar gibi. yada bunun karısımı. 1 yıl ıcınde 10 dolar 2 yıl ıcınde 20 dolar gıbı. (coın fıyatı bunlar). Eğer kı hedeflere erken ulasırsanız hedefı revıze edın. mesela 1 yıl ıcınde coının 10 dolar olmasını hedefledınız ama 4 uncu ayda 10 dolar a geldı bıle. bu durumda hedef guncellemesı yapın. hedef guncellemesını o ankı toplam market cap btc nın degerı coının btc bazlı degerı ıle kıyaslayarak belırleyın.

3- Yatırımınıza sahip cıkmanız gerekmektedir.

Yukarıdaki maddelere bakarak yatırım yapmaya karar verdiyseniz yatırımcı kitlesi içine girdiniz demektir. Ve yatırımcı kitlesinin proje gelişimi ve kitlenin büyümesi için ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz demektir. Bilmiyorsanız da artık biliyorsunuz. Yatırımınızı destekleyin. Projeyi bilmeyenlere projeyi anlatın. Bu noktada ikinci maddeye dönüyoruz. yanlış seçim yaparak uygulanamaz bir projeye yatırım yaparsanız ve bunu insanlara anlatmaya çalışırsanız eninde sonunda dolandırıcı damgası yersiniz.

4- Projeyi kullanın. Kullandırın.

Yyukarıda da açıkladım. Projeyi kullanın. Kullanamadığınız projeye zaten yatırım da yapmayın insanlara anlatmaya da kalkmayın.

Projeler Ico yaparken bize para gönderin bizde size coin göndereceğiz derler. Burada önemli olan toplam coin sayısıdır. coin sayısı ciddi ve uygulanabilir bir projede makul üzeyde olur. Coin sayısı milyarı geçen hatta 10 milyarlarca coini olan bir proje ya çok çok çok ciddi birşey olmalı yada scam olmalıdır. Çok ciddi birşey olmalı çünkü baştan beri dediğim gibi olay kullanıcı kitlesi ile alakalı. Yani 100 milyar coin üretecek olan projenin vizyonu tüm dünyaya yayılmaktır. Ama bence bu, şu anda biraz zor. Toplam kullanıcı kitlesi o kadar yok. Toplam kripto para kullanıcı sayısı 10 mılyon var yada yok. olsa olsa en fazla 100 milyon. bu durumda da 100 milyar coin üretip tüm dünyada ki insanlara yayılacak bizim proje hayali pek gerçekçi değil.. bu durumda 10 milyarlarca coini olan proje bence ciddiyetten uzak ve her daim scam potansiyeli taşır. Çünkü coin sayısının büyük bölümü bazı kişilerin elinde olur her zaman. xrp dgb ve benzeri coinlerde olduğu gibi eninde sonunda proje ne kadar iyide olsa pump dump coinine dönerler. neden böyle düşündüğümün sebebine gelirsek proje tuttuktan ve kullanıcı sayısı arttıktan sonra her zaman ıcın yenı bır ıco yapılabılır ve coın sayısı arttırılabılır. ama coin sayısını baştan aşırı tutmak pek ciddi gözükmüyor bana. kısa yoldan voleyi vurmaya çalışmak olarak algılıyorum ben. ve yeni furya bildiğiniz gibi coin yakma olayıdıdır. coin sayısı fazla olan projeler ellerinde kendileri için ayırdığı coinleri yakıyorlar çünkü kazın ayağının öyle olmadığını gördüler. en güncel örnek emc2 denen proje. dolaşımdaki coin sayısı 214 mılyon ve toplam coın sayısı 300 mılyon. yanı proje ekıbı elınde 80 mılyon fazladan coin var. proje ekibinin ilk düşüncesi büyük ihtimal tutarsa proje elımızdekı 80 mılyon coını satarız olmuş. ama kimse güvenmez böyle projeye. sonuç olarak aza kanaat etmeye karar verdiler ve 80 m coini yaktılar.

bu nedenle toplam coin sayısı ve dolaşımda olan coin sayısı önemlidir.

Bir projeye yatırım yaparken yukarıdakilere dikkat ederek doğru kararı verebilirsiniz. Yukarıdaki maddeleri araştırırken hem bilgilenirsiniz kripto para dünyasını daha iyi anlarsınız ve doğal olarak yatırım yapacagınız projeyı daha kolay seçebilir ve seçimi yaptıktan sonra diğer adımları uygulamanız da daha kolaylaşır. Ayrıca kitlenin büyümesine yardımcı olursunuz ve hem krıpto para dunyasına hemde projenıze destek olmus olursunuz.

Şunu aklınızdan çıkarmayın.

Forumlarda hep görürsünüz özellikle türkçe sayfalarda. al unut. 3 yıl sonra gel 100 x yapar. Bu çok güzel bir düşüncedir ve genelde çöp coinleri kakalamak için söylenir. al unut denen coini herkes alıp unutsa o coinden hayır gelir mi ? sorarım size?. Yazının başından beri anlattıgım gibi herkesin alıp unuttuğu coin kimsenin kullanmadığı coindir. Kimsenin kullanmadığı bir coin yada proje de çöp olmaya mahkumdur.

EKLEMELER:

Genelde tecrübesiz traderlar şu yanılgıya düşerler. Bir coine bakarlar ve Fiyatının %100 hatta %1000 arttığını görürler. Akla ilk gelen 10x yapmış bir coine 10 milyar yatırsaydım 100 mılyarım olurdu olur 🙂 . evet bu olabılır ancak her coinde olmaz. yüksek hacimli coinlerde ancak olabilir ki yüksek hacimli coinlerde o derece artmazlar. ve hacmi yüksek olmayan coine o kadar para yatırılmaz. Evet 10x yapabilir ama yinede o kadar para yatırılmaz. yukarıda bahsetiğim gibi proje önemlidir. güzel bir projeye İCO aşamasında 10 bin yatırılabilir hatta 100 bin dahi yatırılabilir ama ico aşamasında yapılır bu. aksi taktirde borsa da doğru dürüst bilinmeyen bir coine 10x yapar umudu ile dünya kadar para bağlanmaz.

önemli nokta coin fiyatının artıp artmayacağını bulabilmektir. yoksa hali hazırda artmış bir coinin arkasından yatırsaysım şu kadar param olurdu demek hayalcilik ve sizi yanılgıya ve zarara götürür.

Yazı tamamen kendi düşüncelerimdir. ileride konuya ek ve güncellemeler olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir