Haberler Waves Üzerindeki Emtia'lar

PAYTOMAT – POINT OF SALE

Kripto paraların değeri günden güne artarken insanlar bu piyasayı araştırmaya, bitcoin ve alternatif kript para nedir diye sorgulamaya başladı. Sistemin karmaşıklığını çözmeye çalışan her insanın aklına şu soru mutlaka takılmakta :

  • Gerçek hayatta bunu nerede kullanacağız?

Bitcoin başta olmak üzere birden fazla kripto para birimi, ödeme yöntemi olarak çeşitli yerlerde kabul görmekte, ATM’lerden nakite dönüştürülebilmektedir. Ayrıca kripto paralar için üretilmiş debit kartlarla  alışveriş yapma gibi olanaklara sahip olsakta bunları kitlesel kullanıma uyarlamakta ve sıradan insanları bu sisteme entegre etmekte yeterince yol alınmadığı açıkça ortadadır.

Kripto paraların sahip oldukları değer üzerinden, günlük hayatta, ticari işlemlerde, meta için takas edilebilmesi rasyonel bir beklentidir. Üstelik bu kripto paralar toplam değerleriyle Amozun’u geride bırakmış, Apple gibi dev bir şirketin hemen arkasında göz kırpıyorsa bu çokta mantıklı bir beklenti halini almaktadır.

Paytomat, blockchain tabanlı kripto paraların gerçek dünya uygulamalarına entegre sorununu görmüş ve buna bir çözüm üretmeye çalışan yeni bir proje. Ekibe göre; “Yazı hazırlanma tarihine kadar, bitcoin zincirinde gerçekleşmiş en yüksek işlem sayısı 490, 644 , buna karşılık  Visa firmasının günlük işlem hacmi 150 milyonu bulmaktadır.”  Veriler göz önüne alındığında kripto paraların likidite sorunu ve gerçek dünyada uygulama alanı bulamama gibi problemler göze çarpmaktadır.

Paytomot bu sorunlara bir çözüm olarak, iş sahasında faaliyet gösteren ticari iş yerlerine, müşterilerine kolayca, birden fazla kripto para ödeme seçeneğini sunabileceği merkezsiz POS cihazı hizmeti sunmaktadır.

 

PAYTOMAT EKOSİSTEM

Paytomot’ın en önemli amacı kripto para ödeme enstürmanlarını geliştirmek ve bu alanda ödeme imkanları kolaylaştırmaktır. Bunun için kripto paralarla bir ödeme ekosistemi yaratılacak:

  • PTM coin: Tüccarlara kripto ödeme yöntemlerini tercih etme konusunda bir teşvik yaratacak ek bir ödülü temsil edecektir.
  • PTX coin: PTM block zincirinde kripto ödeme olanağı sunacak Paytomot ekosistem varlığını temsil edecektir.
  • PTI coin: Waves Platformda yer alacak coin daha sonra 1:1 olarak PTM coine çevrilebilecktir.

Cüzdan Uygulaması

Paytomot cüzdan uygulaması kullanıcı dostu olarak son kullanıcıya hitap edecek şekilde tasarlanacaktır. Cüzdan uygulamasında, indirimleri gösteren sekmeler, bildirim alma gibi günlük kullanıma uygun özellikler bulunacaktır.

Kripto para cüzdanları konusunda dikkatli olan ekip, bu alanda çok fazla açık olduğunun altını çizmektedir. Cüzdan konusunda hem günlük kullanıcıların hem de işyeri sahiplerinin kolayca ödeme ağına katılabileceği 2 farklı, odaklanmış cüzdan oluşturulacak:

  • Müşterinin günlük finansal durumunu takip edebildiği Müşteri Cüzdanı
  • İşyerlerinin QR kodu basma ve Terminalde görüntüleyebileceği Mobil POS cüzdanı

Kontrol Paneli

Tüccarların sahip olacağı kontrol panelinde,  bağlı oldukları Api kodunu düzenleme, silme yetkisi buluncak ve aldıkları ödemeleri görüntüleyebilme olanağına sahip olacaklar.

Core ekibi içinde sistemde gerçekleşen işlemleri takip edebilecekleri, ekosisteme bağlı çalışan Api erişiminin verimliliğini izleme ve buna dair geri bildirim alabilcekleri bir kontrol paneli düzenlenecektir.

Son kullanıcı kontrol panelinde de, kullanıcılar işlemlerini gözlemleyebilme imkanının yanı sıra, ek güvenlik sağlamak amacıyla iki aşamalı doğrulama sistemini kullanabileceği, kullanıcı dostu bir panel oluşturulacaktır.

Kripto Ödeme Mesajlaşma Uygulaması

Paytomot ekibi, ödeme kanallarını son kullanıcıya daha rahat bir kullanım imkanı yaratmak için telegram ve messenger gibi mesajlaşma uygulamalarınızda işlemlerinize dair mesaj alabileceğiniz bir bildirim botu geliştirecektir. Bu bot ile birlikte Paytomot ekosisteminde bulunan bir arkadaşınıza kolaylıkla kripto para gönderebilicek, grup içindeki konuşmalarda istediğiniz bir kişiye doğrudan transfer yapabilme imkanına sahip olacaksınız.

Ör: Bir konuşma balonunda @PaytomotBot “ gönder + miktar + kripto para birimi” prosedürü ile Paytomat ekosisteminde bulunan birine Gönder butonu ile kolaylıkla transfer yapabilirsiniz. Bu işlem sırasında Paytomot Cüzdan uygulamasına işleme dair bir bildirim gelecek ve sizden onay istenecektir.

PAYTOMAT VE BLOK-ZİNCİR

Proof Of Stake Olarak Point Of Sale

PTM block-zincirinin güvenliğini ve esnekliğini sağlamak adına, pahalı ve çevreye zararlı  madencilik mantığı yerine Proof Of Stake Olarak Point Of Sale dağıtık fikir birliği algoritmasını sunuyorlar. Her stratejik ortağımız POS cihazı ile birlikte dünyanın en merkezsiz ve dağıtık fikirbirliği zincirini kurmamıza yardım edecek. POS cihazlarına sahip işyerleri hem ekosistemin işleyişine yardımcı olurken hem de sadakatinden dolayı çeşitli ödüller kazanmayı hak edecektir.

Kripto Ödeme Geçidi

Bu ödeme ağını yaratmak için Paytomot ekibi, kripto zincirlerine erişim sağlanması gerektiğinin bilincinde olarak,  her atanmış node (düğümün) belirli bir block-zincir ile bağlantıyı kurmasını sağlayacak bir geçit kuracaktır. Bu düğümler Veritabanı İşlem Serveri ile bağlantılı bir şekilde işyerlerinin Api veya eklenti yardımı ile uygulamaya bağlanmasını sağlayacaktır.

Bu geçitlerin çeşitli alanlarda yetersiz kalabileceğini söyleyen ekip, bunun için diğer platformların ödeme geçitlerini ekstra ücret ödeyerek kullanılabileceğini belirtiyor.

Kripto Borsa Geçidi

Bu geçitte ise bir öncekinin aksine hiçbir node (düğüm) kullanılmayacak. Burada borsaların bizlere sunduğu adres ile birlikte, kripto parayı ağdan borsaya taşıma maliyeti olan hesap kesim ücretini (fee) ödemekten kurtulmuş olacağız.

Ek;

Paytomat, tüccar, kripto ödeme yapmak isteyen kullanıcı ve node (düğümler) arasında etkileşimin hızlı, esnek ve verimli olması adına birden fazla katman oluşturucaktır. Bu katmanlar güvenlik protokolleri içermekle birlikte, Node, veritabanı, Api erişimi ve cüzdan eklentileri ile birlikte esnek çalışma alanını oluşturmaya yardımcı olacak. Bunun yanı sıra ekosistemde likiditenin nasıl sağlanacağına dair kısa olarak ; sadakat programının bulunacağını bilmeniz gerekir. Ekosistemdeki tek gelir kaynağı bu sadakat programları olmayacak tabiki, buna ek olarak zincirde gerçekleşen işlemlerden alınan hesap kesim ücretleri (fee) ;  işyerleri, masternode, paytomat ekibi vb.  ekosistemin temel yapı taşlarına dağıtılacak.

Daha fazla bilgi edinmek isteyenler Paytomat’ın ;

Paytomat ICO

Halka arzda izlenecek yol haritası aşağıdaki gibidir.

Projeye Yatırım Yapmak İsteyen Yatırımcılar ve Projeyi Yakından Tanımak İsteyenler İçin Faydalı Linkler;

Ali Kara
Blockchain tabanlı start-up yatırımcısı. Blog yazarı ve araştırmacı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir