Haberler Waves

Waves Blok Zinciri Üzerinde EURO Geçidi Kullanıma Açıldı

Waves Blok Zinciri Üzerinde EURO Geçidi Kullanıma Açıldı!

23 Mayıs 2017 tarihinden itibaren Avrupa Birliği vatandaşları Waves blok zincirine direk Euro yatırabilecekler. Buda KYC / AML adı verilen doğrulama sistemleri entegrasyonun Avrupa Birliği bölgesi içerisinde başarıyla tamamlandığını gösteriyor. Şimdi isterseniz bundan sonra sıklıkla karşılaşacak gibi göründüğümüz KYC/AML hakkında bilgi verelim.

KYC/AML Nedir?

KYC (Know Your Customer) bankacılıkta “Müşterini Tanı” ilkesi olarak bilinir. Bankaların yasal mevzuatlarla uyumlu politika, prensip ve uygulamaların benimsemesi ve tam olarak uyulması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda müşteri işlemlerinde ve bilgilerinde açıklığın sağlanması ve müşteri ile karşılıklı güven doğrultusunda bir ilişkinin kurulması amaçlanmaktadır.

Müşterini tanı ilkesinin getirdiği tedbirler;

  •  Kimlik tespiti yapmak ve kimlik bilgilerini güvenilir, geçerli belge, veri ya da bilgiler kullanarak teyit etmek,
  •  Finansal işlemlerden nihai yararlanıcı konumunda olan kimselerin–lehdarın-(beneficial owners) kim olduğunu belirlemek ve lehdarın kimliğinin doğru olup olmadığı konusunda herhangi bir şüphe taşımamak.
  •  Tüzel kişiler ve ortaklıklarda mülkiyetin kime ait olduğunu ve bunların kontrolünün kimlerin elinde olduğunu belirlemek.
  •  Tesis edilmek istenilen işlemin türü ve gerçekleştirme amacı hakkında bilgi edinmek,
  •  Yapılan işlemin, finansal kuruluşun müşterisine, işine, risk profiline ve gerektiğinde fon kaynaklarına dair bilgiler ile uyumlu olmasını sağlamak bakımından müşteri konusundaki takip ve incelemeyi iş ilişkisi ve işlem süresince sürdürmek.

Olarak sıralanabilir. [Kaynak]

AML ise (Anti-Money Laundering) “Kara Para Aklamayı Önleme” olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ülkenin kara para aklamayı önlemek için farklı politikaları mevcuttur. Türkiye’de ise bu iş MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tarafından yürütülmektedir. 11 Eylül saldırılarından sonra ülkeler suç gelirlerinin aklanması konusunda daha titiz davranmaya başlamışlardır. Konu hakkında detaylı bilgiye MASAK‘ın web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Waves Blok Zinciri Üzerinde EURO Geçidi

23 Mayıs 2017 tarihinden itibaren Avrupa Birliği vatandaşlarının SEPA (Single Euro Payment Area) üzerinden doğrudan Waves Platform’a EURO yatırabilecekleri bir sistem aktif hale getirildi. Yukarıda bahsetmiş olduğum KYC/AML doğrulamasını başarı ile geçen her Avrupa Birliği vatandaşı Waves Platform’a EURO yatırabilecekler.

KYC/AML entegrasyonunun tamamlanması aslında çok büyük bir haber. EURO gibi fiat para birimlerinin Waves blok zincirine entegre edilmesi ile birlikte Waves’in kullanımını arttırırken ve doğrudan Bitcoin’e olan bağımlılığını da düşürecektir. Avrupa Birliği vatandaşları bundan sonra öncesinde Bitcoin almadan direk Euro yatırarak WAVES sahibi olabilecekler.

Bir blok zincirini EURO ile entegre etmenin başka avantajları da mevcut. Mesela siz Hollanda’dan Yunanistandaki bir arkadaşınıza EURO göndermek istediğinizde Waves cüzdanınızdan arkadaşınızın cüzdanına sadece 0.001 WAVES (şu anda yaklaşık 0.009TL) komisyon ödeyerek ve 1 dakika içerisinde transferinizi tamamlayabileceksiniz.

SONUÇ

Önümüzdeki günlerde başka fiat para birimlerinin de Waves blok zincirine entegrasyonunun sağlanması ile birlikte, Waves’in kullanımın artacağını ve Bitcoin’e olan bağımlılığın düşeceğine inanıyorum.

Regülasyonlar konusunda oldukça sıkı olan Avrupa Birliğinde EURO geçidinin aktif edilmesinin de Waves’in geleceğinin ne kadar parlak olduğunun başka bir göstergesi olarak görüyorum.

WAVES’in fiyatı 21 Mayıs’da 1.71 Dolar iken EURO geçidinin açıklanması ile birlikte 3 Dolar sınırını aştı.. Şu anda yaklaşık 2.5 Dolar civarında alınıp satılabiliyor. Yeni fiat para birimlerinin de eklenmesi ile birlikte birkaç ay içerisinde çift basamaklı fiyatları görebileceğimizi düşünüyorum.

KAYNAKLAR

https://blog.wavesplatform.com/fiat-on-blockchain-e3826f939ebe

https://blog.wavesplatform.com/waves-euro-gateway-added-to-lite-client-c598ceb02db7

MASAK ve “Müşterini Tanı” ilkesi ile kaynakları ilgili başlıkların arasında verdim.

Waves Euro gateway added to lite client

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir